Iag investon në fabrikën e automjeteve të blinduara në Bullgari

Iag investon në fabrikën e automjeteve të blinduara në Bullgari

Prodhuesi kryesor i automjeteve të blinduara International Armored Group (IAG) ka filluar përgatitjet për ndërtimin e një fabrike në qytetin bregdetar të Burgasit, njoftoi sot IAG.

Fabrika e ardhshme në Burgas është investimi i dytë i drejtpërdrejtë i IAG në industrinë e mbrojtjes të Bullgarisë pasi në vitin 2021 kompania zgjodhi një fushë trajnimi për të kryer testet e certifikimit të NATO-s STANAG për automjetet e blinduara. Themeluesi dhe pronari i IAG është bullgari mërgimtar Anton Stefov.

Ndërtimi i fabrikës është planifikuar në fund të vitit. Impianti kryesor i prodhimit pritet të përfundojë në vitin 2024. Deri më tani investitori ka nënshkruar një marrëveshje për blerjen e truallit prej 150.000 m2 ku do të vendoset fabrika.

Investimi fillestar në objekt llogaritet në 20 milionë levë. Kjo do të jetë fabrika e katërt dhe më e madhe e prodhimit të IAG dhe do të prodhojë të gjithë gamën e produkteve të kompanisë, duke përfshirë automjetin më të ri luftarak të këmbësorisë Rila 8X8.

Fabrika e ardhshme pritet të punësojë më shumë se 300 njerëz. IAG do të financojë gjithashtu programe trajnimi për të paktën 20 ekspertë në fabrikat e saj në Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Turqi, si dhe në Bullgari.

IAG ka aplikuar për të marrë një certifikatë investitori të klasës A.

Stefov citohet të ketë thënë se është i kënaqur me faktin që vendi i tij i origjinës promovon investitorë të mëdhenj për t'u vendosur përgjithmonë në Bullgari. Stefov tha gjithashtu se është i përkushtuar për rritjen e kontributit të IAG në zhvillimin e Bullgarisë.

Ministri i Inovacionit dhe Rritjes Daniel Lorer nga ana e tij theksoi rëndësinë e investimeve në prodhime inovative dhe të zgjedhjes së Bullgarisë nga kompanitë e orientuara nga eksporti si një vend për të krijuar dyqane.

Kryetari i Bashkisë së Burgasit Dimiter Nikolov tha se investitorët në qytet mund të mbështeten në mbështetjen e plotë administrative nga bashkia dhe nga ai personalisht.

IAG është një lider në industrinë e prodhimit të automjeteve të blinduara të specializuara me mbi 20 vjet përvojë të gjerë në industri dhe një gjurmë globale me vendndodhje në SHBA, Kanada, Britani, Bullgari, EBA, Turqi, Pakistan dhe Irak.