‘Tiktok’ në telashe, I bëhet thirrje ‘Apple’ dhe ‘Google’ për ta hequr nga përdorimi

‘Tiktok’ në telashe, I bëhet thirrje ‘Apple’ dhe ‘Google’ për ta hequr nga përdorimi

Një anëtar i “Komisionit Federal të Komunikimeve (FCC)” po i bën thirrje kompanive ‘Apple’ dhe ‘Google’ për të hequr ‘TikTok’ nga ‘Google Play’ dhe ‘AppStore’, duke përmendur shqetësimet e sigurisë kombëtare që rrethojnë kompaninë me bazë në Kinë të ‘TikTok’.

Në një letër të datës 24 qershor drejtuar CEO-ve të ‘Apple’ dhe ‘Google’, komisioneri i FCC, Brendan Carr e përshkroi’ TikTok-un’ si “të ngarkuar” ndaj qeverisë kineze dhe se i kërkohet me ligj që të pajtohet me të.

Duke cituar një raport të fundit të ‘BuzzFeed’ se stafi kinez kishte akses në të dhënat e përdoruesve të ‘TikTok’ në SHBA në shumë raste, dhe se akuzat treguan se si ‘TikTok’ është “jashtë në përputhje me politikat që të dyja kompanitë tuaja kërkojnë që çdo aplikacion t’u përmbahet”.

‘Apple’ dhe ‘Google’ nuk iu përgjigjën menjëherë kërkeses për koment. Ka ardhur menjëherë dhe një deklaratë nga ‘TikTok’ që e quajti raportin si “mashtrues”.

“Ashtu si shumë kompani globale, ‘TikTok’ ka ekipe inxhinierike në mbarë botën. Ne përdorim kontrollet e aksesit si kriptimi dhe monitorimi i sigurisë për të siguruar të dhënat e përdoruesve dhe procesi i miratimit të aksesit mbikëqyret nga ekipi ynë i sigurisë me bazë në SHBA.

‘TikTok’ ka pohuar vazhdimisht se inxhinierët tanë në vende jashtë SHBA, përfshirë Kinën, mund të jepen qasja në të dhënat e përdoruesve të SHBA-së sipas nevojës nën ato kontrolle të rrepta.”

Për vite me radhë, zyrtarët amerikanë kanë shprehur shqetësime se qasja e qeverisë kineze në të dhënat ose komunikimet e përdoruesve amerikanë mund të rrezikojë sigurinë kombëtare.