Detaje tronditëse: Kështu shfrytëzohen dhe dhunohen seksualisht gratë refugjate të Ukrainës në Gjermani

Detaje tronditëse: Kështu shfrytëzohen dhe dhunohen seksualisht gratë refugjate të Ukrainës në Gjermani

Në stacionin Qendror të Berlinit mbretëron një kaos i vërtetë. 10,000 refugjatë mbërrijnë këtu çdo ditë, të rraskapitur, të lodhur, të traumatizuar nga lufta në atdhe.

Shumica prej tyre janë gra me fëmijët e tyre. Burrat duhet të qëndrojnë në Ukrainë - për shërbimin ushtarak.

Vështirësia e grave është shfrytëzuar

“Gratë në arrati janë veçanërisht të pambrojtura”, thotë Diana Henniges. Ajo drejton organizatën e ndihmës "Moabit helps" në Berlin. Ajo mbledh tonelata sende ushqimore, mjete higjiene, rroba. Gjithçka për refugjatët. Ajo dëgjon histori të tmerrshme të luftës, ndarjes, traumës. Dhe ajo e di: Gjendja e vështirë e grave shfrytëzohet pa turp në arrati – dhe kështu edhe në stacionin e trenit të Berlinit.

Burrat u ofrojnë grave strehim - për para. Ose kundrejt seksit. Ose të dyja. "Ne dëgjojmë histori të tilla shumë shpesh," thotë Diana Henniges. Kjo është arsyeja pse ajo dhe kolegët e saj i mbajnë gjithmonë sytë hapur – dhe nëse keni dyshime, telefononi policinë. Kjo paralajmëron për sulme në Twitter - dhe këshillon të shkoni vetëm me njerëz të besueshëm.

Ukrainasja Inna kujdeset për këtë në stacionin e trenit të Berlinit. Pak javë më parë, e reja u arratis nga Odessa në Berlin. "Ne ofrojmë kontrolle të grave në mediat sociale këtu," thotë Inna. Meshkujt që u bëjnë oferta grave që udhëtojnë vetëm kërkohen në google dhe kontrollohen llogaritë e tyre në Instagram dhe Facebook. "Kështu ne të paktën kemi pak siguri," thotë Inna.

Ajo është gjithashtu aktive në shumë grupe bisedash për refugjatët. “I paralajmërojmë gratë që të jenë vigjilente gjatë gjithë arratisjes dhe të mos lejojnë që të ngacmohen”, thotë Inna.

Komisioni i Lartë i Refugjatëve është i alarmuar

Rastet nuk mund të shprehen me numra. Organizatat e ndihmës raportojnë për trafikantët e qenieve njerëzore që gjuajnë në mënyrë specifike gra që janë të rraskapitura dhe të varfëra në kufijtë e jashtëm të BE-së. Një pabesi që nuk mund të krahasohet.

UNHCR, Komision i Lartë i Kombeve të Bashkuara për Refugjatët, është gjithashtu i alarmuar. Anja Klug, kreu i zyrës së UNHCR-së për Zvicrën dhe Lihtenshtajnin, tha për Deutschlandfunk: “Në situata të zhvendosjes masive, gratë dhe vajzat janë të ekspozuara ndaj një rreziku në rritje të dhunës me bazë gjinore. Ata janë më të prekshëm ndaj rrezikut të shfrytëzimit dhe abuzimit, përfshirë trafikimin e qenieve njerëzore”.

Prandaj është e rëndësishme që refugjatët të regjistrohen shpejt në mënyrë që të mos humbasin. Por kush duhet ta kontrollojë këtë? Është e vështirë të mbrohen të gjitha gratë refugjate në afat të gjatë.

“Sigurisht që edhe ne i mbajmë sytë hapur”, thotë Jens Schobranski nga Policia Federale Gjermane. Zyrtarët e tij janë të paktën të pranishëm në Stacionin Qendror të Berlinit. Burrat e dyshimtë kontrollohen dhe largohen. "Ne vazhdojmë t'i dërgojmë njerëzit - dhe regjistrojmë detaje personale," thotë Schobranski. Kjo është për të mbrojtur gratë refugjate. Dhe "Sigurisht që ne gjithashtu mbështetemi në efektin parandalues ​​të këtyre masave," thotë Schobranski.

Dhuna seksuale në arrati: Gratë shpesh mund të flasin për përvoja të tilla traumatike vetëm vite më vonë. Kjo tregon përvojën e konflikteve të tjera, tragjedive të tjera të refugjatëve. Shtrirja e dhunës që merr lufta në Ukrainë për refugjatët bëhet qartë e dukshme shumë më vonë.