Dyfishohen shifrat, pothuajse i gjithë qymyri i BeH, shkon në Serbi!

Dyfishohen shifrat, pothuajse i gjithë qymyri i BeH, shkon në Serbi!

Eksportet e qymyrit nga Bosnja dhe Herzegovina janë më shumë se dyfishuar në tetë muaj të këtij viti krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, sipas të dhënave nga Administrata e Taksave Indirekte e BeH.

Përkatësisht, gjatë tetë muajve të këtij viti janë eksportuar thëngjill në vlerë prej 109,352,528 km, ndërsa në tetë muaj të vitit të kaluar janë eksportuar thëngjill në vlerë prej 54,026,344 km nga Bosnja dhe Hercegovina.

Siç shihet në këto të dhëna, pothuajse i gjithë eksporti i qymyrit nga Bosnja dhe Hercegovina shkoi në Serbi dhe mund të konstatohet se nevojat e mëdha të Serbisë çuan në një eksport shumë më të madh të këtyre lëndëve të para.

Administrata për Tatimin Indirekt të Bosnjës dhe Hercegovinës i ka ofruar “Nezavisne Novine” të dhënat që tregojnë se nga 109,352,528 KM qymyr të eksportuar, 107,056,525 KM kanë shkuar në Serbi.

Në tetë muaj, qymyri për 1,537,777 km shkoi në Kroaci, ndërsa qymyri u eksportua në Maqedoninë e Veriut, Francë, Hungari, Sllovaki, Mal të Zi, Shqipëri, Austri, Itali dhe Gjermani për një shumë të papërfillshme parash.

Almir Beçareviq, ekspert i energjisë dhe ministër në Qeverinë e Kantonit të Sarajevës, tha për “Nezavisne novine” se dihet se nevojat e Serbisë për qymyr janë mjaft të mëdha.

“Minierat po bëjnë atë që do të bënte çdo menaxher. Një eksport kaq i madh është një gjë e mirë sepse është e qartë se minatorët, por edhe menaxhmenti i minierës, po bëjnë një punë të mirë. Të ardhurat janë të larta dhe kjo është gjithashtu një gjë e mirë. Mirëpo, nga ana tjetër, do të shohim nëse do të sjellë probleme për popullsinë vendase si vitin e kaluar. E dimë që vitin e kaluar eksporti i thëngjillit ka qenë dy herë më i vogël, e megjithatë para sezonit të ngrohjes ka pasur shumë probleme për popullatën se si të merret qymyri”, tha Beçareviq.

Ekonomisti Igor Gavran beson se kjo varet nëse një eksport kaq i madh i qymyrit është i mirë për Bosnje dhe Hercegovinën.

“Nëse do të siguroheshin furnizime të mjaftueshme për nevojat e Bosnjës dhe Hercegovinës, çmimet do të ishin të larta dhe po flitet vetëm për qymyrin që nuk mund të përdoret për prodhimin e energjisë elektrike në termocentralet vendase, atëherë ky eksport mund të mirëpritet si një sukses biznesi. dhe një fluks parash në ekonominë tonë. Megjithatë, nëse bëhet fjalë për faktin se në Serbi ata filluan përgatitjet për dimër më herët dhe krijuan stoqet e tyre me çmime më të ulëta, dhe se blerësit vendas këtu tani do të përballen ose me mungesa ose me çmime më të larta, atëherë në përgjithësi, këto rezultate do të ishte keq për Bosnjën dhe Hercegovinën”, thotë Gavran.

Ai shton se dihet se eksporti i xeheve dhe lëndëve të para bazë nga çdo vend është zgjidhja më e keqe, sepse fitimet janë gjithmonë më të ulëta se nëse ato lëndë të para i përdorni në prodhim dhe përpunim dhe pastaj eksportoni produktin e përfunduar.

“Megjithatë, nëse flasim për qymyrin, qëllimi i vetëm i të cilit janë drutë e zjarrit, atëherë para së gjithash është e rëndësishme të sigurohet tregun vendas me çmime të favorshme, dhe teprica të eksportohet me çmime më të larta, duke balancuar kështu interesin publik dhe interesin e kompania”, shpjegoi Gavran.