Lajmi I fundit: SBASHK-u “lëshon pe” pezullohet greva, mësimi fillon me 3 tetor

Lajmi I fundit: SBASHK-u “lëshon pe” pezullohet greva, mësimi fillon me 3 tetor

Këshilli grevist i SBASHK-ut ka kërkuar nga anëtarësia që të aprovojë propozimin për pezuilllimin e grevës deri në janar të vitit të ardhshëm dhe që arismtarët dhe nxënësit t’i kthehen mësimit më 3 tetor, thuhet në njoftimin e Këshillit Grevist të SBASHK-ut.

Për më shumë ja shkersa e Këshillit Grevist të SBASHK-ut derjtuar arsimtarëve grevistë:

Në ditët e sotme mësimdhënësit janë nëpërkëmbur, dinjiteti u është cenuar, e ata historikisht janë të njohur për sakrificën e tyre përgjatë viteve. Këtë nëpërkëmbje mësimdhënësit e kanë përjetuar viteve të 90-ta, gjersa lëkura e tyre ende i mban mend qëndrimet autoritare dhe dhunën sistematike me qëllim të nënshtrimit të sistemit të arsimit.

Që nga paslufta, përgjatë muajit të kaluar, është hera e parë që mësimdhënësit e përjetuan të njëjtën situatë. Ule dinjitetin e mësimdhënësve dhe do të kesh popull të nënshtruar dhe pa mendim kritik.

Qeveria inatçore vazhdoi me nëpërkëmbjen e mësimdhënësve, duke na quajtur jo vetëm analfabetë por edhe ‘të shitur’ të agjendave armiqësore madje edhe vegla të partive opozitare, që është orvatje patetike dhe infantile. Qeveria tregoi se nuk e ka prioritet zhvillimin e arsimit përmes angazhimit cilësor dhe të dinjitetshëm të mësimdhënësve.

Si rezultat i mungesës së dialogut të mirëfilltë social, kërkesës së sinqertë të këshillit të prindërve që mësimdhënësit të jenë bashkë me fëmijët dhe të nis viti shkollor, për parandalimin e ndikimit të eksponentëve të qeverisë me agjendë përçarëse të kolektiveve shkollore dhe dyshimit tonë segreva sikur po i duhet Qeverisë për ta mbajtur vëmendjen e opinionit drejt grevës.

Duke parë sepas gjithë përpjekjeve tona që të kemi dialog të mirëfilltë e të gjejmë zgjidhje të kërkesavelegjitime, Qeveria vazhdon qasjen e gabuar dhe pas angazhimit edhe të njerëzve me autoritetdhe ardhjes së drejtoreshës së përgjithshme të Unionit të Sindikatave të Arsimit të Evropës(ETUCE) që ishte zë i grevistëve dhe solli kërkesa në emër të 11 milionë kolegëve nga e tërëEvropa që të realizohen kërkesat legjitime të grevistëve, por Kurti dhe qeveria vazhdoi tëdëshmoi se nuk do të zgjidh kërkesat e grevistëve.

Duke u nisur nga kjo këshilli grevist i SBASHK-ut bazuar në kontratën kolektive dhe sipas ligjit për grevën, e duke e analizuar ecurinë e grevës deri më tash, kërkon mendimin e anëtarësisë greviste që nga çerdhet e deri nëuniversitete lidhur me idenë për pezullimin e grevës më së largu deri në janar 2023 dhe qëgrevistët t’i rikthehen mësimit që nga data 3 tetor 2022.
SBAShK do t’i vazhdojë orvatjet që mësimdhënësve t’iu rikthehet dinjiteti përmes dialogutsocial me qeverinë ashtu që të përmbushen kushtet themelore, të:
1) mbështetjes shtesë të pagës deri në zbatimin e Ligjit për Pagat dhe sipas rritjes ekonomikepërfshirë shkallën e inflacionit;
2) plotësim ndryshimit të Ligjit Nr. 04/L 131 për Skemat Pensionale të Financuara nga Shteti,për ta hequr kriterin e 15 viteve kontributdhënëse,
3) plotësim ndryshimit të ligjit të sigurimeve shëndetësore.
Prishtinë, 28.09.2022
Këshilli Grevist i SBASHK-ut