Skandaloze! Shqipëtari që doli nga spitali i Spanjës pa zëmër - Spanja: Na tregoni mënyrën si do tërhiqni organin

Skandaloze! Shqipëtari që doli nga spitali i Spanjës pa zëmër - Spanja: Na tregoni mënyrën si do tërhiqni organin

Spanja i drejtohet Shqipërisë pas kërkesës për zemrën e të riut shqiptar Saimir Sula, i cili humbi jetën në një spital spanjoll pasi u shtrua për Covid-19 dhe trupi i tij u tërhoq nga familjarët por mungonte zemra.

Spanja i ka dërguar një kërkesë Shqipërisë ku kërkon informacion për mënyrën si do të tërheqë organin.

Familja e të ndjerit ka kërkuar prej 3 vitesh të vërtetën për vdekjen e të riut si dhe marrjen e zemrës së tij.

Ngjarja ka ndodhur më 8 maj 2020 rreth orës 23:00. Pandemia ishte në fazën fillestare. I riu shqiptar Saimir Sula ka hyrë në Spitalin del Mar (Barcelonë) i shoqëruar nga motra e tij Majlinda. Djali kishte temperaturë dhe shkoi të bënte një test Covid, i cili doli negativ. Ata e futën brenda, ndërsa motra e tij qëndronte jashtë në pritje të rezultateve. Tetëmbëdhjetë orë më vonë, ekipi mjekësor në spital thirri Majlindën për t’i thënë se vëllai i saj kishte vdekur.

Vdekja e çuditshme u pasua nga një sërë misteresh që familja e viktimës ende nuk i ka sqaruar. E para është se, sipas motrës së të ndjerit, kanë tentuar ta djegin trupin në kohë rekord. Majlinda refuzoi sepse pa mavijosje në trupin e vëllait të saj që ai nuk i kishte kur ajo hyri dhe argumentoi se trupi do të transferohej në Shqipëri, vendlindja e saj, ku do të kërkonte një autopsi të dytë. Arkivoli mbërriti në Tiranë dhe u krye testi i dytë. Ekipi që e kreu atë lëshoi ​​një raport duke siguruar se trupi kishte mbërritur pa zemër.

Familja kërkoi shpjegime nga Hospital del Mar në Barcelonë për arsyet e vdekjes së papritur të të riut. Dhe denoncuan në Barcelonë pasi në Tiranë theksuan se trupi kishte mbërritur në destinacion pa zemër. Ata kanë vijuar veprimet ligjore.

Ngjarja ka ndodhur më 8 maj 2020 rreth orës 23:00. Pandemia ishte në fazën fillestare. Një i ri shqiptar i quajtur Saimir Sula ka hyrë në Spitalin del Mar (Barcelonë) i shoqëruar nga motra e tij Majlinda. Djali kishte temperaturë dhe shkoi të bënte një test Covid, i cili doli negativ. Ata e futën brenda, ndërsa motra e tij qëndronte jashtë në pritje të rezultateve. Tetëmbëdhjetë orë më vonë, ekipi mjekësor në spital thirri Majlindën për t’i thënë se vëllai i saj kishte vdekur.

Vdekja e çuditshme u pasua nga një sërë misteresh që familja e viktimës ende nuk i ka sqaruar. E para është se, sipas motrës së të ndjerit, kanë tentuar ta djegin trupin në kohë rekord. Majlinda refuzoi sepse pa mavijosje në trupin e vëllait të saj që ai nuk i kishte kur ajo hyri dhe argumentoi se trupi do të transferohej në Shqipëri, vendlindja e saj, ku do të kërkonte një autopsi të dytë. Arkivoli mbërriti në Tiranë dhe u krye testi i dytë. Ekipi që e kreu atë lëshoi ​​një raport duke siguruar se trupi kishte mbërritur pa zemër.

Familja kërkoi shpjegime nga Hospital del Mar në Barcelonë për arsyet e vdekjes së papritur të të riut. Dhe denoncuan në Barcelonë pasi në Tiranë theksuan se trupi kishte mbërritur në destinacion pa zemër. Ata kanë vijuar veprimet ligjore. Çështja, megjithatë, po bëhet gjithnjë e më e ndërlikuar për familjen: ajo tashmë është depozituar dy herë nga një gjykatë e Barcelonës dhe tani ata përballen me mundësinë e fundit të apelimit.

Vdekje dhe autopsi
Autopsia u krye më 12 maj 2020. Ai shton një informacion që, për herë të parë, lidh kufizimin të cilit Saimiri iu nënshtrua në spital: “Ai paraqiti simptoma agjitacioni dhe kërkoi kontroll mekanik përpara se të vdiste. sepse nuk e përjashtoj që kjo rritje e nevojave metabolike të jetë një shkas në rezultatin përfundimtar. Lëndimet traumatike janë të lehta dhe nuk shpjegojnë vdekjen. Hipoteza e vdekjes e lidhur me një reaksion negativ ndaj barnave është më e pamundur për mendimin tim. Pavarësisht gjithçkaje, ne do të bëjmë një studim toksikologjik”, përfundon raporti.

Rezultatet e autopsisë dolën në përfundimin se ishte “vdekje natyrale me arrest kardiak si shkak imediat. Shkaqet e ndërmjetme: bronkioliti, ethe, agjitacion dhe frenim (…). Data e vdekjes, ora 19:59″. Një kohë që nuk përputhet me atë të dhënë në raport pak më parë, që flet për orën 17:26 si kohë vdekjeje.

Në raport thuhet gjithashtu se kanë qenë tetë persona që kanë vazhduar ndalimin e Saimirit: “Në orën 11:35 mësohet se pacienti është i qetë dhe janë hequr kufizimet mekanike. Por pasdite paraqet një episod agjitacioni të papritur, në atë kohë, shoqëruar me heteroagresivitet të manifestuar (…). Personeli i sigurisë ka bërë kufizim fizik. Tetë persona kanë vepruar, duke plotësuar numrin minimal të kërkuar prej pesë, ndërsa është injektuar një ampulë haloperidol intramuskular.” Raporti përfundon duke thënë se manovrat që i janë bërë dhe mjekimet që i janë administruar kanë qenë të sakta në çdo kohë.

Mister i dytë
Misteri i dytë në këtë rast ka të bëjë me zemrën e Saimirit. Familja e tij, duke pasur parasysh rrethanat e çuditshme të vdekjes, refuzoi që i ndjeri të digjej menjëherë. Duke qenë i kombësisë shqiptare, ata urdhëruan që kufoma të riatdhesohej në vendin e origjinës për ta varrosur atje, pas një autopsie që do të kryhej në mënyrë të pavarur nga ajo e kryer në Barcelonë.

Kufoma mbërriti në Tiranë pas 18 ditësh dhe autopsia u krye më 27 maj 2020. Rezultatet nuk iu dorëzuan familjes deri në tetor 2020. Mjekët që e kryen thanë se autopsia shpjegoi në raportin e tyre se shkaku i vërtetë i vdekjes mund të të mos përcaktohet sepse mungonte organi kryesor, zemra.

Rezultatet e autopsisë së dështuar i janë dërguar Prokurorisë së Tiranës, e cila ka qenë ajo që ka vënë në dijeni familjen. Ata nisën edhe procedurat për të kërkuar informacionin përkatës nga autoritetet spanjolle, duke qenë se familja dyshonte se mund të kishte ndodhur një krim për trafik organesh. Kështu, Prokuroria shqiptare u dërgoi një kërkesë të parë homologëve spanjollë, ku u kërkonte të sqaronin pse trupi i Saimirit kishte mbërritur pa zemër. Por në Spanjë, kjo kërkesë e Prokurorisë shqiptare nuk është pranuar dhe çështja është ngritur tashmë në dy raste në Barcelonë. Familja, pra, ende nuk e di pse trupi u shfaq pa zemër, pa u thënë askush se do ta nxirrnin.

Misteri i tretë
Avokati i familjes mori një njoftim nga gjykata për t’i thënë se zemra tashmë ishte gjetur. “Trupi mbërrin në Shqipëri pa zemër. Më pas shfaqet njëri dhe na thonë se është e tij dhe se nuk ka dyshim. Se duhet ta besojmë”, proteston avokati Carlos Sardinero, i cili është i dyshimtë për këto deklarata.

“Është e qartë se ka parregullsi në gjurmueshmërinë e asaj zemre. Ka një thyerje në zinxhirin e kujdestarisë. Zemra është ndarë nga trupi pa na informuar askush dhe ne nuk e dimë arsyen. Tani duhet të zbulojmë nëse kjo është me të vërtetë zemra e Saimirit. Dhe ne mendojmë jo”, thotë avokati, duke argumentuar se “raporti i anatomisë patologjike për atë zemër është para vdekjes së Saimirit. Dokumenti i autopsisë në atë zemër është i datës 21 prill, por vdekja e Saimirit ndodh më 9 maj, është e pamundur që ajo të jetë zemra e tij”, shpjegon ai për EL PERIÓDICO DE ESPAÑA.