Alarmuese! Sëmundjet nga mushkonjat po bëhen gjithnjë e më të rrezikshme në Evropë

Alarmuese! Sëmundjet nga mushkonjat po bëhen gjithnjë e më të rrezikshme në Evropë

Mushkonjat që bartin viruse janë zhvendosur në pjesë të reja të Evropës, duke rritur rrezikun e sëmundjeve, paralajmërojnë ekspertët kryesorë.

Shkencëtarët evropianë thonë se valët më të shpeshta të të nxehtit dhe përmbytjet, dhe vera më të gjata dhe më të ngrohta, kanë krijuar kushte më të favorshme për insektet.

Dhe ata po bëjnë thirrje për masa më të mira për kontrolle dhe mbrojtje kundër mushkonjave.

Pa këto masa, ka të ngjarë të ketë më shumë sëmundje dhe vdekje nga sëmundjet e shkaktuara nga mushkonjat, thonë ata.

Raporti, nga Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC), gjurmon përhapjen e llojeve të ndryshme të mushkonjave që mund të bartin dhe transmetojnë një numër të ndryshëm virusesh te njerëzit.Reklama

Këto përfshijnë Denga-n dhe Zika-n – të cilat mund të shkaktojnë një sërë simptomash si ethe dhe dhimbje muskujsh, dhe në rastet më të këqija i bëjnë njerëzit jashtëzakonisht të sëmurë.

Raporti i ECDC sugjeron këtë vit, mushkonja Aedes albopictus (e njohur si bartëse e Denga-s dhe Chikungunya) “u vendos” në 13 vende në Evropë – që do të thotë se ka zhvilluar një popullsi të vetëqëndrueshme që po riprodhohet – krahasuar me tetë vende evropiane një dekadë më parë.

Ndërkohë, vitin e kaluar, Aedes aegypti, i cili mund të përhapë sëmundje si ethet e verdha, Zika dhe virusi i Nilit Perëndimor, u “krijua” në Qipro dhe shkencëtarët paralajmërojnë se mund të vazhdojë të përhapet në vende të tjera.

Andrea Ammon, drejtor i ECDC, tha: “Vitet e fundit kemi parë një përhapje gjeografike të specieve pushtuese të mushkonjave në zonat e paprekura më parë në BE/EEA”.

“Nëse kjo vazhdon, ne mund të presim të shohim më shumë raste dhe ndoshta vdekje nga sëmundje të tilla”.

“Përpjekjet duhet të përqendrohen në mënyrat për të kontrolluar popullatat e mushkonjave, duke rritur mbikëqyrjen dhe zbatimin e masave mbrojtëse personale”.

Andaj, ekspertët rekomandojnë eliminimin e burimeve të ujit ku shumohen mushkonjat dhe përdorimin e larvicideve miqësore me mjedisin, krahas rritjes së ndërgjegjësimit për masat personale që njerëzit mund të marrin për të mbrojtur veten.

ECDC thotë se gjithashtu është “thelbësore” që punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe publiku të kenë një ndërgjegjësim më të madh për sëmundjet e ndryshme të transmetuara nga mushkonjat.