Tumori më agresiv I trurit, glioblastoma , Çka duhet te dini ?

Tumori më agresiv I trurit, glioblastoma , Çka duhet te dini ?

Shenjat dhe simptomat e glioblastoma janë: dhimbje koke, të vjella, humbje të kujtesës, ndryshime të personalitetit dhe probleme neurologjike të lokalizuara.

Lloji i simptomave të prodhuara varet më shumë nga vendndodhja e tumorit sesa nga vetitë patologjike të tij. Tumori mund të fillojë të prodhojë simptoma shpejt, por herë pas here është një gjendje asimptomatike derisa të arrijë një madhësi të madhe.

Testet dhe procedurat e përdorura për të diagnostikuar glioblastoma përfshijnë:
Testi neurologjik. 
Testet imazherike. 
Biopsia. 

Mundësitë e trajtimit të Glioblastoma përfshijnë:

Kirurgji për të hequr glioblastomën. Neurokirurgu do të kryeje ndërhyrjen kirurgjikale për të hequr glioblastoma.

Qëllimi i ndërhyrjes është të hiqet sa më shumë tumor që të jetë e mundur, por për shkak se glioblastoma rritet në indin normal të trurit, heqja e plotë nuk është e mundur. Për këtë arsye, shumica e njerëzve që kryejnë ndërhyrjen, vazhdojnë me pas me trajtime shtesë për të eliminuar qelizat tumorale të mbetura.

Radioterapia. Radioterapia përdor rreze me energji të lartë, të tilla si rrezet X ose protonet, për të vrarë qelizat e kancerit.

Gjatë radioterapisë, ju shtriheni në një platformë ndërsa makineria lëviz rreth jush, duke drejtuar pajisjen në pikat e përcaktuara në tru.

Terapia me rrezatim zakonisht rekomandohet pas operacionit dhe mund të kombinohet me kimioterapi. Për njerëzit që nuk mund t'i nënshtrohen operacionit, radioterapia dhe kimioterapi mund të përdoren si një trajtim parësor.

Kimioterapia. Kimioterapia përdor ilaçe për të eliminuar qelizat kancerogjene.